Are you nuts?

- Kategorier: Olie & Lak

Tung Oil Flowers

Tonkinlak stammer oprindelig fra Kina, Japan samt Indonesien. Her vokser det smukke hvid-blomstrede tæolie-træ, det minder lidt om et æbletræ, da det også bærer frugter. Og det er inde i frugterne at man finder de omtalte ''tung-nødder''. Det er disse nøder der er kilden til tungolie. Nødderne presset under stort pres, og filtreres efterfølgende. Det giver en gyldenbrun olie med helt unikke egenskaber. Olien er ligesom linolie, en tørrende olie. Den bruges dog sjældent i sin rene form. Oftes blandes den med andre olier eller terpentin produkter for at opnå de ønskede egenskaber man er ude efter. Og her er Tonkinlak et godt eksempel. Tonkinlak er et produkt sammensat sat af linolie og tungolie, olierne koges sammen ved omkring 300 grader i store kogekar, denne proces får de 2 olier til at fusionere og danne en unik, slidstærk og vandafvisende olielak.

Tung oile nød

I Europa er lakken blevet produceret fra en bestemt fabrik beliggende i Paris siden 1906. Dette mangeårige kapitel i lakkens historie, sluttede dog for nogle år siden, da den daværende ejer gik på pension og han ikke kunne finde nogen i familien der ville overtage. Han solgte derfor rettighederne, og produktionen foregår i dag i Nordtyskland, og det er her vi får vores Tonkinlak fra, kogt og produceret præcis som den altid har været, med gode håndværkstraditioner for øje.

Jeg har restaureret en gammel skibs- egetræsdør, og her brugte jeg netop tonkinlak til at overfladebehandle døren med efter den var blevet slebet godt og grundigt, for at fjerne gammel lak og tiden patina. Her er nogle processbilleder af projektet.

Skibsdør Skibsdør 2
Tokinlak_1 Tonkinlak_2
Tokinlak_3 Tonkinlak_4

Tonkinlak kan bruges både inde og ude. Og til mange forskellige formål. Den kan bruges alene, som med skibsdøren. Man kan også grunde med linolie først og efterfølgende behandle med Tonkinlak, så vil underlaget være mere mættet og man kan måske spare et lag Tonkinlak. Man kan lægge den ovenpå linoliemaling for at give en mere slidstærk overflade. En anden mulighed er at blande Tonkinlak med linoliemaling, dog (max 10%) for at gøre linoliemalingen mere slidstærk, og give en blankere overflade.

Det er vigtigt at arbejde med tynde lag når man lægger Tonkinlakken på. Flere tynde lag i stedet for få tykke lag, er altid at foretrække når man lakerer, det giver et bedre og mere holdbart resultat. Det kan være en fordel at opvarme lakken til 40-50 grader for at gøre den mere tyndtflydende. Det kan lette arbejdet med at få lagt den tyndt på. man kan enten lave et vandbad eller man kan stille den på et varm radiator. Varmen er også med til at udgå at man får små bobler i lakken. Det er bedst at bruge en naturhårspensel som er lidt stiv i det. Så er det nemmere at arbejde med olien og trække den godt ud. Efter man har trukket Tonkinlakken godt ud, skal man ''forslette'' overfladen ved at stryge hen over det allerede lakerede område med penslen i et roligt tempo, for at fjerne evt luftbobler i lakken.

Påføring

Ved første påføring på nyslebet og eller ubehandlet træ, vil overfladen oftes suge uens, og man vil efter at første lag er tørret kunne fornemmere et spættet udtryk. Det forsvinder som oftes efter anden påføring. Det kommer dog an på træets beskaffenhed, hvor fint det er slebet, hvilken træsort der er tale om osv. Antal af lag kommer lidt an hvor tynde lag man formår at lægge på, samt hvor meget underlaget suger. Men som hovedregel, skal der minimum påføres 3 lag. Den skibsdør som jeg har behandlet med Tonkinlak, har fået 4 lag.

Det er vigtigt at man mellem-sliber mellem hver påføring. Når et lag er tørt sliber man overfladen let med sandpapir der har en kornstørrelse på ca.240. Det fjerner evt. små urenheder der har sat i lakken, og gør også vedhæftningen mellem lagene bedre. Det er især vigitgt at man efter første lag husker at mellemslibe, da overfladen ofte føles lidt ru efter første påføring af Tonkinlak på ubehandlet træ.

Tørretiden mellem hvert lag skifter lidt. Det første lag tørrer hurtigere, da træet suger en del ved første behandling. De efterfølgende lag tørrer langsommere, da træet nu er mættet og derfor foregår hele tørringsprocessen ved hjælp af optag af ilt fra luften. Ligesom med linolie foregår der en Polymerisering (sammenkædning) af oliemolekylerne ved tilføjelse af ilt. Lakken bliver faktisk en smule tungere/fyldigere da ilten bliver optaget i Tonkinlakken,. Og da lakken ikke indeholder nogle opløsningsmideler, er der ikke noget der fordamper.

Tonkinlak_6 Tonkinlak_7

Hvis man har store flader, der skal lakeres, fx et gulv. Kan man også bruge en korthåret rulle til at fordele lakken ud på overfladen med. Dog skal man stadig forsøge at rulle lakken godt ud. Der vil dog komme en masse små loftbobler i overfladen, når man bruger en rulle. De skal væk, og her skal forsletteren på banen. Så efter man har rullet, skal man trække forslettren hen over det rullede område for at fjerne de små loftbobler. Det vil sige man skal have gang i en rulle og en pensel på en gang. og skiftevis rulle, forslette, rulle, forslette osv.

Det er vigtig at påfører tonkinlaken i træets fiberretning, altså på langs af bræddet, hvis der fx er snak om et gulv. Tokinlak er en flexibel og stærk lak efter den er færdighærdet. Man skal regne med 3-4 uger gennemhærdnings tid.  Den vil under normale forhold være overfladetør efter 2-3 dage. efter hvert påført lag. Men som sagt går der 3-4 uger før end man fx. kan flytte rund med møbler og lignende på gulvet. Altenativt kan der udlægges tykt gulvpap ud på gangfladerne efter 4-5 dage. Så har gulvet stadig mulighed for at hærde (optage ilt fra luften), mens man kan benytte gulvet til at gå på, man skal dog stadig være forsigtig med at placerer tunge ting på overfladen.

Påføring gulv

Pensler og andet kan renses i flydende brun sæbe og varmt vand. Penslen gnides med flydende brun sæbe og skylles med vamrt vand. Processen gentages til alt lak er vasket ud af hårrene. Når man skal bruge penslen igen, skal man løsne hårene på penslen (kan blive lidt stiv i det) ved at at bearbejde penslen med fingere og sin håndflade. Så er penslen klar til brug endnu engang. Jeg anbefaler at man renser sine pensler i mellem hver brug, det får penslen til at holde længere, selvom det tager sin tid.

Rensning af pensel

Hvis man giver sig god tid og er omhyggelig med sit arbejde, kan tonkinlakken være en god løsning. Jo mere sjæl man lægger i processen des jo flottere er resultatet, samtidig med at det holder i mange år.

Grip Karpen!

BB

Del dette indhold

expand_less