Slemmet kridt

Slemmet_Kridt

Oprindelse

Kridt er en type meget fin kalksten, som er dannet af mikroskopiske skaldele fra fossile alger og deres skelet. Kridtaflejringer kan ses på fx Møns eller Stevns klint i dag. Kridtet bliver slemmet (renset) med vand, hvorefter man kan viderebearbejde det. Kridt indgår fx i cement produktion og som alment fyldstof i mange forskellige typer maling. Se nedenfor.

 

Limfarve

I hvid eller let tonede limfarver er kridt hovedingrediensen, da kridt i vand tilsat fx hudlim, benlim, carragen eller malerlim (methylcellulose) giver en god dækkende farve. Supplering med titanhvid vil øge dækkeevnen. 

 

Linoliekit 

Kridt kan æltes med linolie for at lave en vindueskit. 

 

Linoliemaling

I linoliemaling kan kridt anvendes til fortykning, så der kan arbejdes med et lidt fyldigere lag uden at malingen rynker. Men tilsætter man kridt til en linoliemaling forringer det malingens kvalitet. Malingen vil særligt udendørs alt for hurtigt mattere, forvitre og kræve genbehandling. Det er bedre at tilsætte mere ren pigment eller mindske mængden af olie for at få den rette viskositet, end at tilsætte for meget kridt. 

 

Affedtningsmiddel 

Kan anvendes til at fjerne overskydende olierester på glasset, når man kitter vinduer med linoliekit.

 

Skyggekalk i drivhuse 

Kridt kan udrørt i vand anvendes på glassene i drivhuset for at holde lyset mere ude og hermed undgå svidning af planterne.  

 

Emulsionsmaling

Som fyldstof.

 

Maleri

Som hovedbestanddel i Gesso til grunding af lærred inden et maleri påbegyndes.

 

Opbevaring

Kridt skal opbevares tørt.

 

Sikkerhed

Kridt beskrives som ugiftigt. Det er dog altid at tilrådeligt at anvende støvmaske, når man arbejder med det.

Slemmet kridt

Aktive filtre

expand_less