Kasein

Kasein

 

Kasein - lim er et binde- og klæbemiddel af animalsk oprindelse (ostestof, mælkeæggehvidestof) egypterne brugte det til limning af deres trækister, senere hen blev det brugt som farvebindemiddel. Kasein udskilles af mælk, der er en emulsion, der består af vand, fedtstof, mælkesukker og forskellige salte. Efter udvinding, ’’vaskes’’ kaseinet omhyggeligt med vand for at fjerne forekommende vandopløselige stoffer. Kaseinet presses, tørres og knuses til pulverform.

 

Kasein er fuldstændig uopløseligt i vand, men det kan opløses ved hjælp af alkalier(base), såsom læsket kalk, amoniakvand, borax og hjortetakssalt.(natriumcarbonat)

 

Den egentlige kaseinlim dannes først når kasein og alkalie (base) blandes med vand, kaseinlim er stærkt alkalisk, og i modsætning til plantelim (celluloselim) er det umuligt at neutralisere den.

Kaseinlim er diffusionsåben og binder på de fleste underlag, sågar plastmaling.

 

Forhold over for farver

Kalkkasein kan kun anvendes sammen med kalkægte farver.

 

Forhold over for andre bindemidler

Sammen med olie og olielak kan kaseinlim danne emulsioner. Tilsætning til af kaseinlim til plantelim gør denne mere limstærk

 

Tørring

Tørrer ved at vandet fordamper, den egentlige gennemhærdning finder først sted efter længere tids forløb. Kalkkasein bliver efter tørring vanduopløselig.

 

Vejrbestandig

Kalkkasein er ret vejrbestandig

 

Anvendelsesområder

Kalkkasein kan anvendes udendørs som vandfast bindemiddel på u-malet puds. Indendørs anvendes kaseinlim til limfarve hvor der kræves en en stærke overflade. Kaseinlim anvendes også som tilsætning til kalk for at denne kan binde mere tørfarve, således at man opnår en kraftigere farvetone.

 

Opbevaring

Kasein i pulverform bør opbevares tørt og køligt.

 

Sundhedsfare

Ugiftigt

 

Kasein

Aktive filtre

expand_less