Kunstmaling

- Kategorier: Kunst

Akvarel

 

Akvarel er en af de ældste malingstyper, vi kender til, mennesker har brugt. Akvarel kan spores helt tilbage til hulemaleriet, og vi ved de gamle egyptere brugte akvarelfarver til bog illustrationer. Fra renæssancen begynder akvarel at blive brugt som en kunstform. I starten dog mest til at farvelægge tegninger. Fra 1800 tallet begynder akvarel at blive populært som en kunstform i sig selv og bliver betraget som maleri snarere end tegning. I dag er især den engelske kunstner John William Turners akvarelmalerier meget kendte fra den periode. 

 

Akvarelmaling er kendetegnet ved, at det er vandopløseligt i tør form - i modsætning til vandfortyndbare malinger som for eksempel akryl, som ikke er opløseligt i vand, når først det er tørret. Det mest almindelige bindemiddel i akvarelfarver er gummi arabicum, som er et gummistof, der udvindes af akasietræet.

Opskrift

 

·      2 del vand 

·      1 del gummi arabicum (pulverform) 

·      1/4 del akaciehonning 

·      1/10 del glycerin (valgfrit)

·      Pigment 

 

Udrør gummi arabicum pulver i varmt vand indtil helt opløst. Tilsæt honning og glycerin, når blandingen er afkølet. Pigmenter arbejdes bedst sammen med bindemidlet ved at bruge en spartel eller glasløber på en glas eller stenplade. Arbejd grundigt pigmentet sammen med bindemidlet til en ensartet pasta er opnået. Da de forskellige pigmenter har et forskelligt vandoptag, kan der ikke angives præcise mål for pigment tilsætning, men start med cirka lige del pigment og binder, og tilsæt så mere binder eller pigment alt efter, hvad der er behov for. Hæld blandingen i små skåle og lad tørre. Nogle pigmenter er mere sprøde og sprækker måske, når de tørrer i skålen. Hvis det sker, skal der bruges mere af bindemidlet eller evt. glycerin. Det kan være nemmere at arbejde pigmentet sammen med bindemidlet, hvis pigmentet først er blevet udrørt i vand til en pasta og har fået lov at trække en dags tid. I så fald skal der bruges mindre vand til at lave bindemidlet.

Enkaustik

 

Enkaustik er en anden ældgammel maleteknik og malingstype, som var meget brugt i det antikke Grækenland og romerriget. Enkaustik er en maleform, hvor man maler med varm voks iblandet tørpigment. I dag er mange begyndt at eksperimentere med enkaustik igen, og bruger for eksempel strygejern i stedet for pensler til at opnå forskellige effekter.

Opskrift

 

·      10 del bivoks 

·      1 del damar 

·      Lille pande 

·      Aluminium bageforme (f.eks. muffinsforme)

 

Damar har et højere smeltepunkt end bivoks, så smelt først forsigtig damaren i en pande ved svag varme (bør ikke overstige 120 grader). Når dameren er fuldt smeltet tilsættes bivoksen og de to omrøres indtil bivoksen ligeledes er fuldt smeltet. Mens opløsningen stadig er varm hældes den over i små forme. Kan nu opbevares kold og genopvarmes ved brug. For tilsætning af pigment til bindemidlet skal voksen genopvarmes. Der kan ikke angives mængde af pigment i forhold til bindemidlet, da det afhænger dels af det benyttede pigment og dels af, hvor dækkende eller transparent den ønskede farve skal være. Mange kunstnere blander pigment og bindemiddel direkte, mens de maler, ved henholdsvis at dyppe penslen i den varme voks og derefter i pigmentet og blander så de to godt sammen med penslen. 

Gesso

·      10 del lunkent vand

·      1 del harelim

·      8 dele slemmet kridt eller kaolin

·      1 del titandioxid

Rør de forskellige dele sammen og lad derefter stå og trække mindst tre timer. Derefter opvarmes blandingen forsigtigt i et vandbad til cirka 50 grader. Gessoen bliver nu flydende, når den køler af, bliver den som gele. Opvarmes den igen, bliver den igen flydende. Gessoen kan opbevares cirka 14 dage i køleskab. Lærred og træpaneler bør grundes med en blanding af 1 del harelim til 30 dele vand. Opvarmes på samme måde som gessoen. Husk at grunde begge sider af lærredet eller træpanelet.

Ægtempera

 

Ægtempera er en anden malingstype, hvor man bruger æggeblommer som bindemiddel. Indtil 1500 tallet, hvor man begynder at male med oliefarver, er ægtempera meget udbredt og brugt i maleriet. Ægtempera er meget holdbart, det giver dog ikke en fleksibel film, hvorfor det anbefales at male på stive underlag, ikke opspændte lærreder, da det let vil kunne krakelere. Ægtempera er mere vandafvisende end for ekspempel akvarel, men det er ikke helt vandfast. Ægtempera iblandet lidt tørrende olie er både mere fleksibelt, mere vandfast og har en længere tørketid.

Opskrift

 

·      1 frisk æggeblomme

·      Linolie eller en anden tørrende olie svarende til 1/2 æggeskal

·     1 dråbe eddike

 

Æggeblommen skiltes godt fra hviden. Æggeblommens skind fjernes derefter ved at holde blommen mellem fingerne og stikke hul i blommen, blommen vil derved løbe ud. Bland derefter forsigtigt blommen med vand. Eddike kan tilsættes for at forlænge holdbarheden. Inden brug blandes med en til to dele vand. Bland blandingen med pigment. Tempera blandet med pigment tørrer hurtigt, så bland ikke mere, end du skal bruge af gangen.

Æggehvide Fernis

 

Fernis lavet på æggehvider har i hundredvis af år været brugt til at beskytte malerier og i violinbyggeriet (kendt som Vernice Bianca).

Opskrift

·      Æggehvide

·      Vand

 

Æggehviden piskes stiv og står natten over. Næste dag vil klar væske have skilt sig fra den stive hvide på bunden af skålen. Væsken hældes fra og blandes med vand i forholdet 1 til en en. Bruges nu som den er som fernis over for eksempel et oliemaleri.

Nille Vermehren

Del dette indhold

expand_less