Kasein
  • Kasein
Kasein

Kasein

63,20 kr.

Kasein 100g - 5000g

Mængde
Antal

 

Vi bestræber os på at levere inden for 3-6 hverdage. OBS! på tapeter er der 7-14 dages levering.

 

Vi har 30 dages returret. Tonet maling og tapeter tages ikke retur. Køber står selv for returfragt.

Kaseinlim

Kaseinlim er et binde- og klæbemiddel af organisk oprindelse (ostestof, mælkeæggehvidestof) Egypterne brugte det til limning af deres trækister, og senere hen blev det i stor udstrækning anvendt som farvebindemiddel. Kasein udvindes af mælk, som er en emulsion, bestående af vand, fedtstof, mælkesukker og forskellige salte. Efter udvinding, ’’vaskes’’ kaseinet omhyggeligt med vand for at fjerne forekommende vandopløselige stoffer. Kaseinet presses, tørres og knuses til pulverform.

Kasein anvendes til fremstilling af fx limfarve, kalkkaseinmaling eller tempera.

Kasein er i sig selv fuldstændig uopløseligt i vand. Den egentlige kaseinlim dannes først, når kaseinet tilsættes alkalier, såsom, hjortetakssalt, ammoniakvand, borax eller læsket kalk og blandes med vand. Ved at tilsætte farve til en sådan opløsning opnår man en kaseinlimfarve.

Kaseinfarve er umiddelbart efter påføring transparent, men tørrer smuk, mat ensartet op.

Kasein kan også tilsættes kalkfarve, hvorved kalkens bindekraft øges, og man opnår en stærkere overflade. Kalkkasein er derfor er anvendelig på flader, hvor kalken ikke binder så godt som fx beton, bindingsværkstømmer, på cementpuds eller på sokler. Ved at tilsætte kasein forvandles kalken dog fra mineralfarve til limfarve og nogle af kalkens antiseptiske, fugtmæssige og selvrensende egenskaber tabes og anbefales derfor netop primært til områder, hvor kalken har svært ved at binde.

Ved at tilsætte kasein til kalken udendørs opnås, også at kalken kan binde mere tørstof, så man kan få en kraftigere farvetone.

Kaseinlim er diffusionsåben og binder på de fleste underlag, sågar plastmaling.

Anvendelsesområder

Indendørs anvendes kaseinlim typisk til limfarve, hvor man ønsker en stærkere overflade end limfarve baseret på carageen eller cellulose.  På træværk, eksempelvis synlige loftbrædder, har kaseinfarve endog den fordelagtige egenskab, at knasterne i træet ikke slår igennem malingslaget. Malingen isolerer for harpiksudslaget, så man behøver ikke behandle med knastlak forud for maling af fladen. Kaseinlimfarve kan anvendes både ude på høvlet træ og puds, og indendørs på puds, grundpapir, gipsplade eller træ. 

Forhold over for andre bindemidler

Sammen med olie og olielak kan kaseinlim danne emulsioner, som i tempera. Tilsætning af kaseinlim til plantelim gør sidstnævnte mere limstærk.

Forhold over for farver

Kaseinlim kan kun anvendes sammen med alle pigmenter, men bruges kaseinlimen til fremstilling af kalkkaseinfarver, må pigmenterne være kalkægte.

Tørring

Tørrer ved at vandet fordamper, den egentlige gennemhærdning finder først sted efter længere tids forløb. Kalkkasein bliver efter tørring vanduopløselig.

Vejrbestandighed

Kalkkasein er ret vejrbestandig. Ca. 5-10 år.

Opbevaring

Kasein i pulverform bør opbevares tørt og køligt.

Sikkerhed

Kasein betegnes som ugiftigt.

6647
100 Varer

Specifikke referencer

expand_less