Faglitteratur
-
Kategorier:
Faglitteratur
Farver og maling er i virkeligheden ikke bare lige til, hvis man skraber lidt i overfladen. Alt efter hvilken tilgang man har til faget; om det er ’’gør det selv’’, eller om man er professionel, er det altid godt med noget grundviden fra fagpersoner. Jeg har studeret en del bøger om emnet efterhånden, og har lavet en ovesigt over de bøger, jeg vil anbefale at læse, hvis man godt kan lide at nørde faget, eller generelt bare synes, at emnet er interessant. Der er både ’’let læselig’’ og mere ’’advanced’’ lekture at vælge imellem. Nogle af bøgerne er desværre ikke så lette at få fat på. Jeg har selv brugt en del tid på at opstøve dem på nettet. Jeg har valgt at give dem fra 1 til 5 stjerner, som en indikator på, hvor gode jeg synes de er. |
Navn: Malerfaget – Håndværkets bog
Af: Gregor Paulsson & Aage Sølver-Schou
Sprog: Dansk
Udgivet: 1935
Antal sider: 431
Sjælden: Ja, har selv købt den via et antikvariat
Bogen er tænkt som en lærebog for malerfaget. Den omfatter alle de emner, der er interessante for fx en farvehandler eller en maler. Den skaber forståelse og indsigt i alt lige fra farvepigmenters egenskaber og bindemidler, og til hvordan man driver en forretning.
Bogen indeholder bl.a. afsnit om:
Farvernes naturlige system
Jordfarvestoffer
Marmorering og aaring
Forgyldning
Temperamaling
Maling med limfarve
Der er også en god og bred beskrivelse af de grundlæggende arbejdsmetoder, som man bruger ved påføring af forskellige malinger, eksempelvis kalk, tempera og oliemaling, for at nævne nogle. Bogen har desuden en forståelig indføring i fx farvepigmenters fysik og kemi.
Den indeholder også afsnit om pensler og andet værktøj, samt om malingsæstetik og historie, så bogen spænder ret bredt.
Man behøver ikke at læse bogen fra ende til anden. Man kan snilt vælge de afsnit ud, som man selv finder interessant og stadig få en masse nyttig viden, uden at have læst hele bogen.
Det er helt klar en af mine favoritbøger.
Navn: The Natural Paint Book
Af: Lynn Edwards & Julia Lawless
Sprog: Engelsk
Udgivet: 2002
Antal sider: 192
Sjælden: Nej, den kan købes online
En god DIY bog. Den starter med en kort beskrivelse af malingens historie, og går videre til en forklaring om malingstyper, pigmenter og hvorfor man skal vælge naturlige råvarer, til at lave maling med. Bogens styrke er dens mange opskrifter på naturlige malinger, der kort og præcist forklarer sammensætning og fremgangsmåde, hvorledes de skal påføres osv. Der er også et afsnit om forskellige dekorative påføringstekniker, og lidt om valg af farver til indretning, men som udgangspunkt, er det de mange opskrifter, som jeg selv finder interessant. Der er mange fine illustrationer og billeder, og bogen er i sin helhed meget flot visuelt, synes jeg. Det er en god bog til dem, der synes, at det kunne være spændende, at eksperimenterer lidt derhjemme.
Navn: färger och lacker
Af: Lennart Luneburg och Olle Svensson
Sprog: Svensk
Udgivet: 1962
Antal sider: 175
Sjælden: Ja, har selv købt den via et antikvariat
Bogen handler om materialelærer og er ment som et undervisningsredskab for fx fagskoler. Ligesom andre lærerbøger, handler det første afsnit om den grundlæggende kemi og fysik i malerfaget. Den forklarer med enkle ord og illustrationer, hvordan det hænger sammen. Der er også et grundlæggende afsnit om farvelærer som er meget godt. Bogen giver også et overblik over de forskellige malingstyper og egenskaber, som man brugte før hen. Der indgår også beskrivelser af diverse pigmenter, men bogen går ikke går i dybden med tingene. Hvis man søger en kort og grundlæggende forståelse for malerfaget, er det en fin bog, men ønsker man en mere dybdegående indsigt, og bredere forståelse af faget, ville jeg hellere anbefale Malerbogen, som jeg også har skrevet om her på siden.
Navn: En bok om linoljefärg, kärlek och genarp
Af: Gunnar Ottosson
Sprog: Svensk
Udgivet: 2019
Antal sider: 200
Sjælden: Nej. Den kan købes online
Ønsker man en grundig forklaring på, hvad linoliemaling er. Hvordan det laves, hvilke komponenter der indgår i malingen, hvilke typer af linolie der er bedst osv., så er denne bog èn jeg vil anbefale. Der er ikke gået på kompromis nogen steder. Man bliver ført igennem hele processen fra høstning af hørfrø, til valg af de helt rigtige pigmenter, og afslutningsvis er der smukke billeder, hvor der er brugt linoliemaling som overfladebehandling. Halvdelen af bogen er billeder og den anden halvdel er tekst, som er sat sammen på en god og forklarende måde. Det er virkelig en bog man nemt kan blive opslugt af, når man først går i gang. Bogen indeholder 10 afsnit, som alle har linoliemaling som omdrejningspunkt, så hvis du er pjattet med linolie, er denne bog for dig.
Navn: Waterborn Coatings
Af: Charles R.Martens
Sprog: Engelsk
Udgivet: 1981
Antal sider: 309
Sjælden: Nej, den kan købes online
Denne er bog mere teknisk, og handler grundlæggende om vandbaserede malinger, deres fysiske egenskaber og sammensætning. Den beskriver i detaljer alle de komponenter, der indgår i maling og hvorledes disse komponenter hver i sær påvirker hinanden. Fx er der et helt afsnit, der omhandler vands egenskaber. Så her er vi i nørdeverdenen. Der bliver snakket om molecular weight og relative humidity. Den er fuld af fagsprog og termer, som man måske ikke er så bekendt med, hvis man ikke ved så meget om maling, men bogen giver en god indsigt i netop vandbaserede emulsionsmalinger, og deres opbygning. Det er dog helt klart en bog, der relaterer sig til fagpersoner. Der er få billeder. Resten er tekst, grafer og små illustrationer.
Navn: Chromatopia
Af: David Coles
Sprog: Engelsk
Udgivet: 2018
Antal sider: 223
Sjælden: Nej, den kan købes online.
Sjældent har jeg set en bog, der omhandler farver, med så gennemført et layout. Den er næsten et kunstværk i sig selv. Billederne i bogen er fantastisk smukke, og man får næsten lyst til at tag en bid af farverne. Forfatteren til bogen, David Coles er vokset op i en kunstverden i og omkring Covent Garden i London, omgivet af farver i sin hverdag, hvilket afspejler hans besættelse for oliefarver og kunst. Han bor i dag i Australien, hvor han har grundlagt sit eget firma, der producerer oliefarver til kunstnere. Bogen beskriver de fleste kendte pigmenter i en kort og præcis tekst med et historisk islæt. Der er også beskrivelser af fremgangsmåder for, hvordan man udtrækker farvestoffer af planter, og hvorledes man kan lave sit eget pigment, fx ægte ultramarin (Lapis Lazuli). Bogen afsluttes med et afsnit, der omhandler hans store interesse for kunst. Det er virkelig spændende læsning fra a til z og jeg kan varmt anbefale denne bog. Det er ren eye candy.
Navn: Håndbog i linoliemaling
Af: Simon Vejbæk Kinch
Sprog: Dansk
Udgivet: 2009
Antal sider: 98
Sjælden: Nej, den kan købes online.
En bog der, på dansk, beskriver det grundlæggende i, og omkring linoliemaling. Hvad består linoliemaling af, hvilke typer linolie er bedst til hvad, hvordan påfører man linoliemaling? osv. Det er en god håndbog, der kan bruges som en grundlæggende introduktion til linoliemaling. Den indeholder også korte beskrivelser af andre traditionelle malingstyper, som tempera og kalk. Bogen går dog ikke i dybden, men den er god som en appetizer, vil jeg sige. Der er også en håndfuld opskrifter på forskellige hjemmelavede malinger bagerst i bogen.
Navn: Malerarbejde i praksis
Af: Bahne Preisler
Sprog: Dansk
Udgivet: 1948
Antal sider: 400
Sjælden: Ja, har selv købt den via en antikvariat
Bogen er ment som en lærebog for malerlærlinge og svende. Der er et udmærket afsnit, der omhandler farveharmoni, men særligt afsnittet om materialelære, hvor beskrivelser af farvestoffer og deres oprindelse, samt fremstillingsprocesser, er interessant læsning. I samme afsnit bliver der også gjort rede for forskellige bindemidler og deres egenskaber. Der er også beskrivelser af de forskellige fremgangsmetoder man bruger, alt efter hvilken type maling man anvender. og om det er vægge eller lofter, man skal male. Det hele sluttes af med en beskrivelse af malerhåndværket igennem tiderne, med fokus på de forskellige perioder: Renæssancen, baroktiden og klassicismen, for at nævne nogle. Jeg kan rigtig godt lide denne bog. Den giver en bred og god indsigt i malerfaget og dets virke, anno 1948.
Navn: Malerbogen
Af: Teknologisk institut / J. S.AAbye
Sprog: Dansk
Udgivet: 1944
Antal sider: 505
Sjælden: Nej, har selv købt den via en antikvariat
Dette er en klassiker, og den findes i forskellige versioner, da den er blevet genoptrykt flere gange hen over årene. Det er en rigtig god og gennemarbejdet bog, der rummer meget nyttigt information. Der er meget få billeder/illustrationer. Det meste er tekst. Her gennemgås bl.a. kemiske grundbegreber og malerhåndværkets teknikker og der er et udførligt og omfattende afsnit om materialelære: farvepigmenter, bindemidler osv. Der er også mindre spændende afsnit om bogføring, brandloven og lign., som umiddelbart ikke er så relevante, men dem kan man bare springe over. Hvis man er ny i faget, og har brug for en god introduktion, et dette klart en bog jeg vil anbefale, også selvom den er over 70 år gammel. Klassikere går aldrig af mode!
Navn: Farver i Farver
Af: Andreas Kornerup og Johan Henrik Wanscher
Sprog: Dansk
Udgivet: 1974
Antal sider: 248
Sjælden: Nej, har selv købt den via en antikvariat
Bogens egne ord: Bogens formål er at fortælle om farver ved hjælp af en righoldig, systematisk ordnet farvesamling, et farveatlas. Bogen er delt i tre dele, forrest en farvelære, i midten et farveatlas og bagerst et farveleksikon.
Atlasset viser 1266 farvede felter fordelt på 30 tavler, ordnet efter kulør: gul, orange, rød, violet etc. På hver tavle er farverne fordelt i kolonner og rækker forsynet med bogstaver og tal ligesom på et bykort, hvorved ethvert farvefelt let kan karakteriseres.
Bogen handler om farvelære. Den er ment som et farvematchingværktøj, eller i daglig tale et farverkort, som kan bruges til at sammenligne farver fra fx et stykke stof, med farverne i farve-atlaset.
Bogen indeholder også teknisk og dybdegående indsigt i vores hjernes forståelse af de forskellige farver, og hvorledes de påvirker hinanden. Bogen går helt i dybden hvad angår farver og deres sammensætning, og henvender sig måske til de mere nørdede typer. Det er ikke en letlæselig bog synes jeg, men farve-atlaset er god til at illustrere forskellige nuancer af den samme farve, og det kan være et nyttigt værktøj i sig selv.
Navn: House Paints 1900-1960
Af: Harriet A. L. Standeven
Sprog: Engelsk
Udgivet: 2011
Antal sider: 147
Sjælden: Nej, den kan købes online.
Bogen er ment som en hjælp til malere og andre fagfolk der restaurerer ældre ejendomme. Den beskriver udviklingen i de forskellige malingstyper op igennem årene fra 1900 til 1960. Bogen omhandler de malingstyper, der i denne periode blev brugt i USA of Storbritannien- både som dekorationsmaling i hjemmet, men også af kunstnere, der fandt nogle af dem brugbare til brug i deres malerier. Selvom bogen tager udgangspunkt i USA og Storbritannien, er der direkte paralleller til Europa, og de malingstyper, der blev produceret og solgt der, i samme periode. Det omhandler både dem der bygger på naturlige komponenter samt syntetiske, der netop vandt frem i 1920, 1930 0g 1940’rne. Bogen beskriver både egenskaber, sammensætning og brug af de forskellige malingstyper, samt hvilken betydning de havde for udviklingen inden for malingsindustrien i de år. Bogen giver en god indsigt i ældre malings typer og deres brug i historisk øjemed. Jeg synes den er velskrevet og informativ, hvorfor jeg giver jeg den 4 stjerner.
Navn: Bogen om farver
Af: Kevin McCloud
Sprog: Dansk
Udgivet: 2004
Antal sider: 192
Sjælden: Nej, den kan købes brugt online.
Som titlen siger, er det primært en bog der handler om farver og farvesammensætning. Den illustrerer med billeder og farvepalleter, hvorledes man kan kombinerer farver, så de afstemmes med hinanden og skaber den effekt, som man ønsker i sin indretning. Farver kan være virkningsfulde på forskellige måder, alt efter højden til loftet, lysindfald, rummets form osv. Bogen henvender sig til alle, der synes at indretning med farver er interessant. Hvis man er mere til ny nordisk stil med sort, grå og hvid, er det nok ikke lige bogen, man skal investerer i. Jeg kan godt lide den enkle og letforståelige opbygning, som bogen har. Den skærer ind til benet og lader billeder og farvepaletter tale sit tydelige sprog. Bogen er meget farverig og virkelig god, hvis man ønsker hjælp til farver og indretning.
Navn: Kevin McCloud’s complete book of paints and decorative techniques
Af: Kevin McCloud
Sprog: Engelsk
Udgivet: 1996
Antal sider: 272
Sjælden: Nej, den kan købes online.
Endnu en bog af Kevin McCloud, der denne gang har kastet sig over maling og dekorative påføringstekniker. Bogen starter med en lille intro omkring farver, og går så videre til en kort beskrivelse af bindemidler. Herefter kommer der nogle nyttige grundopskrifter, som man kan arbejde videre på, og bruge til forskellige maleteknikker.
Bogen giver en god indsigt i, hvorledes man frembringer forskellige dekorative og autentiske udtryk ved hjælp af det rette værktøj og den rigtige teknik. Det omhandler især, hvorledes man kan forvandle nyere og statiske overflader til mere slidte/udtryksfulde flader, med et mere changerende, blødere, rundere og indbydende udseende der er bogens styrke. Der bliver præsenteret mange gamle tekniker, som jeg vil tro, at de fleste malersvende i dag, ikke har de store begreber om, da tiden jo er en anden, men hvis man har lyst til at lære disse tekniker, og måske bruge dem i sit eget hjem, er bogen guld værd. Der er mange illustrative billeder, der forklarer fremgangsmåden og som følges op af en fin og let forståelig tekst. Bogen er klart henvendt til den måske lidt mere prof DIY person, men alle, som har en kreativ sjæl og modet til at prøve ting af, kan få glæde af den.
Navn: Jorden färg
Af: Milis Ivarsson & Frida Hafvenstein
Sprog: Svensk
Udgivet: 2005
Antal sider: 317
Sjælden: Nej, den kan købes online.
Et fantastisk stykke håndværk af en bog. Den er virkelig velskrevet, med masser af information, hverken for lidt eller for meget, men lige tilpas. Bogens primære omdrejningspunkt er en maling baseret på en ægolietempera, hvor man blander æg, olie, pigment og vand. Bogen er fuld af opskrifter på farver, lige til at kaste sig ud i. Der er lagt et stort arbejde i denne bog, hvilket man tydelig kan mærke på dens kvalitet. Hvis man hurtig vil i gang med at lave farver, er denne bog et rigtig godt udgangspunkt. Den er ligetil og ikke så teknisk. Den er klart anbefalelsesværdig, og et godt opslagsværk til at have stående på hylden derhjemme.
Navn: The anatomy of colour
Af: Patrick Baty
Sprog: Engelsk
Udgivet: 2022
Antal sider: 351
Sjælden: Nej, den kan købes online.
En historisk rejse i udviklingen af maling, pigmenter og farver tilbage fra 1660 til 1960’erne i Storbritannien. Forfatteren har brugt et omfattende antal af kilder til at understøtte fakta og tidslinjen i bogen. Den beskriver udviklingen inden for malerfaget, Eksempelvis hvilke farver der var tilgængelige i de repræsentative perioder, på baggrund af de pigmenter, der var til rådighed i selvsamme tid. Den beskriver ligeledes, hvordan det før i tiden var et meget fag-orienteret område, hvor der ikke var meget gør det selv, men at det ofte var professionelle folk, der stod for malerarbejdet, og hvordan det ændrede sig med tiden, da der kom flere ’’ready to use’’ produkter på markedet. Bogen er fyldt med interessant og lærerig information om farver over tid, blandt andet hvordan tiden vi lever i, er med til at definerer farvesammensætninger og trends blandt farver. Der er utalige billeder og illustrationer af farver og farvekort man kan finde inspiration i. Det er som sagt spænende læsning, men den henvender sig nok mest til et snævert publikum, fx folk som interesserer sig for, eller lever af, at restaurer og istandsætte ældre og fredede ejendomme, men alle der synes at farver er spændende, vil kunne få et udbytte af bogen.
Navn: Traditionell kalk färg
Af: Sven Olof Hjorth, Henrik Kjellberg, Knut Åkesson, Axel Unnebäck, Margareta Cramer
Sprog: Svensk
Udgivet: 1998
Antal sider: 60
Sjælden: Nej, den kan købes online.
Denne bog kan måske mere defineres som et hæfte, frem for bog, grundet de få sider, men de få sider er brugt godt. Hæftet omhandler kun kalk, fremstilling, brugen og historien bagved kalk og kalkmaling. Så hvis man gerne vil vide alt om kalk, indeholder den alt det information du har brug for. Der er masser af illustrationer og billeder, der beskriver og forklarer de forskellige processor. Det er en professionel lærebog, der også kan bruges af DIY folk til at forstå kalk og dets egenskaber.
Navn: Farvekemi uorganiske pigmenter
Af: Fenge Hansen & Ole Ingolf Jensen
Sprog: Dansk
Udgivet: 1991
Antal sider: 189
Sjælden: ja, har selv købt den via en antikvariat
Ønsker man en mere indgående og principiel kendskab til pigmenter og deres kemiske sammensætning, samt fremstilling, er denne lærebog en god start eller et supplement, alt efter hvor meget kendskab man besidder i forvejen. Den beskriver de grundstoffer der indgår i pigmentfremstillingen, samt fremgangsmåden og metoden, hvorved man laver de enkelte pigmenter, ud fra de forskellige grundstoffer. Det er en bog der inspirer en til at tage arbejdstøjet på, og gå i værkstedet. Det er primært en bog for den mere nørdede fagperson, da den er ret teknisk, vil jeg sige. Det gode er dog, at bogen er skrevet på dansk, hvilket gør den mere letforståelig, hvad angår fagudtryk o. lign. Da jeg selv er lidt af en nørd, får den 4 stjerner.
Navn: Huse med sjæl
Af: Søren Vadstrup
Sprog: Dansk
Udgivet: 2005
Antal sider: 408
Sjælden: Nej, den kan købes
Enhver persons husbibel, hvis man bor i en gammel ejendom, eller arbejder med restaurering o. lign. Som titlen meget godt opsummerer, handler bogen om huse- nærmere betegnet ældre ejendomme i Danmark. Den omhandler alle bygningsdele, der indgår i gamle huse, fra kælder til kvist, og beskriver hvorledes man bedst bevarer dem, efter alle kunstens regler, ved at benytte det gamle håndværk og de traditionelle materialer, som de oprindelig er bygget på. Ældre ejendomme har en charme og sjæl, som moderne byggerier sjælden kan levere, da de er produktet af en anden tid og et andet sted. Jeg har selv dybdegående kenskab og viden om byggeri i almindelighed, og selvom jeg føler mig godt klædt på i den henseende, er der altid ting at hente i bøger som denne. De 400 sider er fyldt med billeder og illustrationer, samt tekst, der er brugbar for alle, der interesserer sig for ældre ejendomme og byggeri, uanset profession og virke. Den kan klart anbefales, både til gør det selv typen, men også til professionelle inden for feltet, eller andre, der bare er lidt nysgerrige på området.
Navn: Das ABC der fachkunde für maler
Af: Carl Koch
Sprog: Tysk
Udgivet: 1927
Antal sider: 131
Sjælden: ja
En næste 100 år gammel tysk lærebog om malerfaget. Det er sjovt at sidde med så gammel en tryksag, og se på de originale farverindekser, som fremstår funklende nye i deres udtryk, selvom bogen har mange år på bagen. Den er mest et sjovt indblik i den tid den er skrevet i. Den berører kun emnerne overfladisk, og går ikke rigtig i dybden. Man kan finde meget mere nyttig information i nogle af de andre bøger, jeg skriver om her på siden. Den danske: Malerbogen er et godt eksempel, da den er af en helt anden kaliber. Denne bog får dog 3 stjerner for sine flotte og velbevarede farvepaletter.
Del dette indhold